Blog

Persbericht:

Op zondagmiddag 20 november geeft de winnaar van het Young Pianist Concours 2015 Ramon van Engelenhoven een benefietconcert ten bate van muziekles aan kinderen. Met een Leerorkest krijgen kinderen op de basisschool de kans, vaak voor het eerst, om muziek te maken op een instrument. Het landelijke Instrumentendepot Leerorkest voorziet scholen van muziekinstrumenten. Ramon van Engelenhoven biedt in samenwerking met de actie ‘Klassiek Geeft’ van Radio 4 dit concert aan. De actie heeft afgelopen juni 1.024 instrumenten opgeleverd en 74.925 euro opgebracht! U kunt bij dit unieke benefietconcert zijn: mooie muziek beluisteren en daarmee vele kinderen blij maken als ze zelf ook muziek kunnen gaan maken.

PROGRAMMA
Composities van Chopin, Debussy en Liszt (onder voorbehoud)

 

Zondag 20 november 16.00-17.00 uur.

De deur is open vanaf 15 uur. Er is koffie en thee verkrijgbaar. Na het concert is de bar open.

 

KAARTEN
15 euro voor CJP, 65+ en stadspas.
20 euro in de voorverkoop via: www.leerorkest.nl (vanaf 1 oktober)
25 euro in de kerk voor aanvang van het concert.
Alle inkomsten uit de kaartverkoop gaan naar de stichting Instrumentendepot Leerorkest. Na afloop van het concert wordt de opbrengst symbolisch overhandigd aan een vertegenwoordiger van het bestuur.

 

De organisatie van dit benefietconcert is in handen van Vital van Looveren // 020 – 463 55 03 of info@looveren.nl

De Stichting Oosterkerk stelt de Oosterkerk en vleugel gratis ter beschikking voor dit concert.

 

Zie ook:
leerorkest.nl/instrumentendepot
radio4.nl/klassiekgeeft/

Op 3 juli vond de presentatie van mijn eerste CD plaats in de Bonifaciuskerk in Medemblik – Wat was het een mooie middag! Ik heb veel verteld over het ontstaan van de CD en daarbij heb ik uiteraard ook een concert gegeven. Tot mijn verrassing waren er ontzettend veel mensen gekomen. Zie hieronder voor een foto-impressie.

De CD zal vanaf u verkrijgbaar zijn bij concerten en via mijn website. Als u een bestelling wilt plaatsen, stuurt u dan een e-mail met uw adresgegevens naar ramonvanengelenhoven@gmail.com. De kosten bedragen totaal €16 (12,50 + 3,50 verzendkosten).

Zie hier de werken die op de CD staan:

M. Ravel (1875 – 1937) – Jeux d’eau

F. Poulenc (1899 – 1963) – Trois Novelettes:

– Modéré sans lenteur

– Très rapide et rythmé

– Andantino tranquillo

G. Ligeti (1923 – 2006) – Étude no. 5 ‘Arc-en-ciel’

R. Schumann (1810 – 1856)/F. Liszt (1811 – 1886) – Widmung, Liebeslied S. 566

F. Chopin (1810 – 1849) – Ballade no. 4 in f op. 52

F. Liszt (1811 – 1886) – Après une Lecture de Dante: Fantasia quasi Sonata (Années de Pèlerinage: Deuxième année: Italie)

13568940_1114359025288067_8152017532574561988_o

_HCV0095 _HCV0121 _HCV0125  _HCV0172  _HCV0201

_HCV0133

2016 07 03 ramon cd

2016 01 31 ramon recensie NHD

Ik kan het nog niet bevatten: Gisteren heb ik in de grote finale van het Young Pianist Foundation de eerste prijs gewonnen én ik ben de eerste pianist die de Grand Prix Youri Egorov heeft ontvangen: Een optreden met Valery Gergiev en het Mariinsky Theatre Orchestra in Sint Petersburg! Ik wil graag mijn familie, vrienden en docenten enorm bedanken voor alle steun die ik altijd heb gekregen en ik hoop dat deze prijs weer een stap is om nieuwe kansen te krijgen en om mezelf nog verder te ontwikkelen. Uiteraard volgt snel een update van mijn agenda met de nieuwe concerten die er aan zitten te komen!    http://ypf.nl/ypf/concours/nieuws/winner-ypf-piano-competition-ramon-van-engelenhoven

Na de uitslag van de finale stapte ik snel in de taxi richting de studio van Podium Witteman voor een interview en om nog even te spelen. Die uitzending is hier terug te kijken: http://www.npo.nl/podium-witteman/22-11-2015/VPWON_1239742 Aan het begin van de uitzending is de uitslag terug te zien, het interview begint rond 55:30.

Foto’s: Foppe Schut.

 

Young Pianist Foundation
Young Pianist Foundation
Young Pianist Foundation
Young Pianist Foundation

Ik kan het haast niet geloven, maar na bijna een jaar van voorbereiding heb ik vandaag de eerste prijs gewonnen in mijn leeftijdscategorie tijdens de halve finale van het Young Pianist Foundation concours! Dit betekent dat ik op zondag 22 november in de Grote Finale het 5e pianoconcert van Prokofiev met het Noord-Nederlands Orkest ga spelen, in het Muziekgebouw aan het IJ. Morgen starten de repetities met het NNO, ik kan haast niet wachten!

Voor tickets en meer informatie: https://www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/4626/Grote_Finale_YPF_Piano_Competition_2015/De_drie_beste_pianisten_van_Nederland_t_m_25_jaar_/

Even een update van mij, want ik heb een aantal muzikale en drukke dagen achter de rug! Zaterdag kreeg ik een masterclass van Jan Marisse Huizing over de Dante sonate van Liszt, zondag viel ik onverwachts in bij een huisconcert in Rhenen – Dat was gelijk een goede voorbereiding voor vandaag, want in de middag had ik mijn overgangstentamen van het 2e naar 3e jaar conservatorium, dat ik met zeer goed resultaat heb gehaald!

Naar aanleiding van het concert dat ik met sopraan Laetitia Gerards op 9 mei in de Bonifaciuskerk in Medemblik heb gegeven, is een enorm positieve recensie in het Noord-Hollands Dagblad verschenen! Zelf hebben we ook enorm genoten van de avond dus zijn we hier ontzettend blij mee. Veel dank aan Regina Arbouw voor het schrijven van deze recensie!

11233487_418457784993125_7956335438642165166_n 11203207_418457798326457_1303920604464458144_n

In maart heb ik een hele mooie week gehad bij het Internationaal Kamermuziekfestival op Schiermonnikoog waar ik leerzame masterclasses van Jan Wijn heb gekregen, leuke concerten heb kunnen geven en ook nog eens deze mooie fotoshoot kreeg!

Foto’s ©Foppe Schut

Ramon van Engelenhoven ©FoppeSchut HIGHRES _MG_4315 Ramon van Engelenhoven ©FoppeSchut HIGHRES _MG_4287 Ramon van Engelenhoven ©FoppeSchut HIGHRES _MG_4266 Ramon van Engelenhoven ©FoppeSchut HIGHRES _MG_4253

Afgelopen 14 maart gaf ik voor het eerst een recital in de Edesche Concertzaal met een programma dat in het teken stond van de vierde en zevende sonates van Prokofiev. Voor mij was het een erg fijn concert – mede dankzij de prachtige Bösendorfer Imperial en de akoestiek van de zaal! De redactie van de Edesche Concertzaal schreef een zeer positieve terugblik naar aanleiding van het concert:

Terugblik: Pianist Ramon van Engelenhoven verplettert met Prokofjev

Geschreven door Redactie in Artiesten, Ramon van Engelenhoven, Terugblik op 16 maart 2015

Je hoort ze niet zo vaak op het concertpodium, de pianosonates van Sergej Prokofjev. Des te opmerkelijker was het dat de jonge pianist Ramon van Engelenhoven een zorgvuldig en uitdagend programma samenstelde rond Prokofjevs Vierde en Zevende Sonate. Zowel door zijn muziekkeuze als door zijn spel wist Ramon zowel kenners als liefhebbers voor zich te winnen.

ramon achter vleugel

Met de twee liederen van Schumann, door Liszt voor piano bewerkt, zette Ramon al direct de toon van het concert. Muziek tegelijk vol schoonheid en verraderlijke eenvoud, omdat Liszt de melodie in alle registers van de piano laat opduiken. Nog uitdagender waren drie etudes van Chopin uit de reeks opus 25, waarin vooral een beroep werd gedaan op de technische vaardigheden van de pianist. Zo staat bijvoorbeeld de elfde etude weliswaar bol van de flitsende virtuositeit, maar toch gaat dat nergens ten koste van het dramatische karakter van de muziek. Daarmee vormden deze stukken een prachtige overgang naar Chopins Vierde Ballade. Een misschien nog wel uitdagender werk, omdat hier virtuositeit en techniek nog meer in dienst staan van het muzikale verhaal.

Meester van de klank

In deze stukken toonde Ramon zich bovenal een meester van de klank. Hij besteedde veel aandacht aan zijn aanslag, pedaalgebruik en frasering, om alles zo mooi mogelijk te laten klinken. Daarin school ook tegelijk een valkuil, want juist door die focus op klank dreigde de muziek hier en daar wat focus en richting te verliezen. Desondanks werkte Ramon zich uitstekend door dit ruim tien minuten durende meesterwerk. De prachtige Bösendorfer Imperial hielp daar zeker aan mee, vond ook de pianist zelf na afloop: “Op dit instrument kun je echt alles!”

Monnik en kwajongen

Meer nog dan in het romantische voelde Ramon zich duidelijk thuis in het vroeg twintigste-eeuwse pianorepertoire. Ravels Jeux d’eau was van een sprankelende frisheid. In de drie Noveletten van Poulenc gaf Ramon een prachtig dubbelportret van de componist: muziek enerzijds vol ernstige melancholie, anderzijds vol kwajongensachtige baldadigheid (zoals in de tweede Novelette). Die baldadigheid plaveide de weg voor het hoofdwerk na de pauze: Prokofjevs Zevende Pianosonate. Een werk dat Ramon op het lijf is geschreven en al ruim vier jaar op zijn repertoire staat.

Verpletterende Prokofjev

Nog steeds is dit werk voor elke pianist is het een krachtmeting. Niet alleen vanwege de hoge technische eisen die aan de pianist worden gesteld (Prokofjev kende zelf de kneepjes van het pianistenvak), maar ook vanwege de complexe samenklanken en pianistische hoogstandjes, waarmee Prokofjev allerlei nieuwe klanken aan de piano weet te ontlokken. Voor Ramon kende dit stuk geen geheimen meer. Spottend klinkende melodieën en tot machine-achtige motoriek verworden passages; alles had hij in de hand. Het was dan ook in de bloedstollende finale waarin hij alles kon geven wat hij in zich had. De zorgvuldig opgebouwde spanning kwam tot ontlading in het daverende applaus met staande ovatie. Een meer dan verdiende beloning voor Ramon van Engelenhoven.

Op 15 februari aanstaande zal ik twee huiskamerconcerten geven, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Madelief Boon. In een intieme huiskamersfeer zal ik een gevarieerd programma ten gehore brengen.

Madelief is een lief, klein meisje van twee jaar. Op 30 december 2014 kreeg zij de diagnose neuroblastoom stadium 4 met uitzaaiingen.
Het primaire doel van de Stichting Madelief Boon is het generen van financiële middelen ter bestrijding van alle kosten die gemaakt moeten worden om Madelief te behandelen. Deze worden niet door de zorg verzekeraar of andere instanties vergoed.

Voor het reserveren van kaarten en nadere informatie over de huiskamerconcerten: petravanengelenhoven@gmail.com.
Kaarten á €20,00 per persoon inclusief koffie/thee en gebak.
Aanvang: 11:30 uur en 15:30 uur.
Adres: Pekelharinghaven 24, 1671HM Medemblik

Close