Biografie

Ramon van Engelenhoven – Piano

Ramon van Engelenhoven (1995) sloot in 2019 zijn Master Piano aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10, waar hij studeerde bij Frank Peters. Ook volgde hij lessen bij Jan Wijn en Naum Grubert. Hij begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en volgde zijn eerste lessen bij Henri Struiwig in Hoorn. Zijn verdere vooropleiding volgde in 2004 bij Marlies van Gent en van 2005 tot 2013 bij Eric Noya in Hoorn. Hij heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde musici als Alexander Gavrylyuk, Boris Berman, Pierre-Laurent Aimard, Paul Badura-Skoda, Jacques Rouvier, Leslie Howard, Ronald Brautigam, Igor Roma, Enrico Pace, Alexandre Tharaud, en Mikhail Voskresensky.

Vanaf jonge leeftijd heeft hij prijzen gewonnen op verscheidene concoursen, waaronder de eerste prijs bij het Internationaal Steinway Pianoconcours (2012) en de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours (2013). In 2015 won Ramon de Grand Finale van het Young Pianist Foundation Concours. Bovendien ontving hij daar als allereerste laureaat de ‘Grand Prix Youri Egorov’, een prijs die alleen wordt toegekend als de winnaar een talent is van internationale potentie. Dankzij deze prijs heeft hij in 2017 gesoleerd met het Mariinsky orkest o.l.v. Valery Gergiev in Sint Petersburg in het Vijfde pianoconcert van Prokofiev. In 2018 nam hij voor ‘AVROTROS Klassiek Presenteert!’ een CD op met werken van Chopin, Liszt, Skrjabin, Debussy en Poulenc. Tevens won  hij de publieksprijs als finalist van ‘Dutch Classical Talent’ seizoen 19/20, waarvoor hij een tournee langs vooraanstaande Nederlandse concertpodia heeft gemaakt.

Ramon is zeer regelmatig te horen op de verschillende Nederlandse concertpodia, waaronder Tivoli Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij o.a. in 2017 met sopraan Laetitia Gerards ‘La Voix Humaine’ van Poulenc uitvoerde. Ook is hij vaak te gast bij diverse radioprogramma’s op Radio 4. Als kamermuziekmusicus speelde hij onder andere het pianokwintet van Korngold met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. 

Als solist trad hij op met orkesten als de Philharmonie Südwestfalen, de Real Filharmonía de Galicia, Phion (Orkest van Gelderland), en het Noord-Nederlands Orkest. Bovendien soleerde hij in 2018 na gewonnen audities met Aidan Mikdad en het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam in het dubbelconcert van Poulenc. Verdere buitenlandse optredens gaf hij in Hamburg (Laeiszhalle), Siegen, Rome, Porto Ercole (een concert bij Prinses Christina thuis), Athene, Kreta, Istanbul, Los Angeles, San Francisco, Calgary en Vancouver, vaak op uitnodiging van het Prinses Christina Concours.

Close